Atunci când a-ți păsa înseamnă același lucru cu a flirta
Iată articolul pe care am crezut (sau sperat) că nu-l voi scrie niciodată.
Am citit cândva, undeva, că am ajuns să trăim într-o societate în care bunul simț, politețea și interesul pentru bunăstarea emoțională a altei persoane au ajuns să fie confundate cu flirtul.
Iată povestea mea:
În vara anului trecut m-a sunat cineva. Un număr pe care nu-l aveam în agendă. Nu era nimic îngrijorător, mă sunau destul de des clienți noi. O voce masculină mă întreabă numele meu, i-l confirm și îmi spune că are numărul meu de la o cunoștință și ar vrea o ședință de coaching. Îi confirm că, sigur, se poate fără nicio problemă. Întreb cine este cunoștința care m-a recomandat și refuză să-mi spună. Stabilim o sesiune de coaching pe Zoom, el fiind din alt oraș. Vine ziua și ora, deschid zoomul iar clientul meu cu camera oprită. Nu a pornit-o pe toată ședința invocând că nu merge. Am continuat totuși, scopul meu fiind mereu acela de a ajuta oamenii și plec mereu la drum cu cele mai bune intenții.
Se termină ședința și stabilim încă una pentru săptămâna următoare. La 5 minute după începerea întâlnirii în care nu intrase, îmi scrie pe whatsapp și îmi spune că se simte foarte rău psihic și nu poate continua.
Îl întreb dacă îl pot ajuta cu ceva și îmi spune că nu. Mă roagă să amânăm. Accept.
Îi spun din nou că dacă are nevoie să vorbim sau dacă-l pot ajuta, îl ajut cu drag. Îmi cere drept ajutor un sărut.
Păstrez relația profesional și-i răspund că este exclus, ajutorul meu se rezumă strict la aspecte profesionale (coaching, psihoterapie).
De aici se dezlănțuie iadul abuzator și agresor. Mă acuză în mod constant că l-am dus de nas și manipulat. Așteaptă „despăgubiri” morale. Mă înjură. Revine asupra comportamentului și de fapt vrea să continue coachingul.
Refuz să mai lucrez cu el și-i propun să-i recomand pe altcineva.
Un nou val de înjurături și frustrări. Îl blochez.
La două zile mă sună de pe un alt număr, justificând că vrea să continuăm să lucrăm.
Îl refuz din nou și vreau să-i recomand pe altcineva. Iarăși înjurături și dispreț.
Însă lucrurile se opresc (credeam eu). Se opresc pentru mai bine de jumătate de an. Se opresc până în acest weekend. Din cauza unor setări sau a vechimii, telefonul meu nu mai avea numărul lui blocat (pentru că da, am făcut asta ca să blochez valul de injurii la adresa mea). În weekend mă pomenesc cu telefon de la el. Nu răspund, evident. A doua zi sună un număr necunoscut. Îi dau soțului să răspundă. Era el, iarăși căutându-mă pe mine. Momentan insistențele s-au oprit, aflând că mi-am schimbat numărul de telefon și nu mai poate ajunge la mine. Momentan.
Nimeni nu are voie să te abuzeze, nici tu nu ai voie să abuzezi pe nimeni
Trecând printr-o relație abuzivă emoțional în facultate, trauma mea s-a reactivat. Și am simțit o panică îngrozitoare. Am simțit neputință. Lucrez zi de zi cu copii și mereu le spun „nimeni nu are voie să te abuzeze, nici tu nu ai voie să abuzezi pe nimeni”. Colaborez cu Asociația Necuvinte și aud și văd cazuri de femei, copii și persoane vulnerabile abuzate și reduse la tăcere. Nimeni nu are voie să te agreseze… nimeni nu are voie să te agreseze… NIMENI NU ARE VOIE SĂ TE AGRESEZE.
Mi-am dat seama că am opțiuni. Mi-am dat seama că nu sunt singură. Că omul nu poate ajunge la mine. Și m-am umplut de furie. Eu sunt un caz privilegiat. Dar cei care trec prin asta zi de zi nu au cui să ceară ajutor. Se simt blocați. Simt că asta merită. Iar ăsta este, poate, unul dintre cele mai urâte sentimente din lume: groaza. Groaza cu care ești obligat să trăiești în fiecare zi.
Nimeni nu are voie să te agreseze. Ai auzit, dragă agresor? Dacă citești aceste rânduri și ai impresia că ai vreun drept asupra mea, te înșeli amarnic. Nu ai niciun drept să te porți așa cu nimeni. Da, ai dreptul la ajutor. Ai dreptul la înțelegerea durerii. Ai dreptul să te vindeci. Dar NU AI DREPTUL SĂ AGRESEZI PE NIMENI.
Nu îți voi face numele public întrucât respect confidențialitatea ta. Dar siguranța mea nu va fi pusă în pericol. Discuțiile de pe whatsapp cu înjurăturile odioase, numărul de telefon și altele pot ajunge foarte ușor la poliție în cazul în care nu încetezi și nu îți adresezi corect problemele reale.
Pentru că NU ai dreptul să agresezi pe nimeni.
Ce am învățat și ce te încurajez?
- Cere camera să fie pornită în sesiunile pe care le faci. Ai dreptul la echitate
- Dacă ești specialist și te-a recomandat cineva, poți insista să ți se spună numele persoanei care te-a recomandat
- Apelează la poliție. Cere ajutorul
- Nu-i da putere asupra ta. Tu decizi cine face parte din viața ta și cine nu
- Pune limite de la primul moment în care nu te simți confortabil
- Nu lua vina asupra ta. Nu tu ești de vină dacă cineva te lovește/înjură/abuzează
Pentru că NIMENI nu are voie să te agreseze.